QUÈ FEIA LA LEGIÓ A ALMACELLES?

Doncs si, la Legió es va establir durant un temps a Almacelles? També ho va fer a la Casa Gran de Sucs, o, darrerament he descobert, que igualment van estar a Balaguer va haver una companyia de soldats (legionaris?) a la fàbrica Espart Ticó (destruïda l'any 1982)...

El cobert del Cerdà a l'esquerra del Vilot
Resulta que les terres de Lleida era transitada per força grups de maquis que procedien de la frontera francesa. Mercè Barallat en el seu llibre Repressió a la posguerra civil a Lleida (1942 - 1945) parla que en alguns indrets on va haver un veritable estat de guerra. En el llibre recull molta informació interessantíssima. Segurament l'ofensiva de la Vall d'Aran és el lloc més estudiat i conegut. Tambe hi ha el llibre de Ferran Sánchez titulat: Els maquis al Montsec que ens aporta moltes dades sobre l'estada dels maquis a les muntanyes ponentines. Mercè Barallat ens parla de la transcendència del moviment guerriller als voltants de l'Alt Urgell (per la proximitat de la frontera andorrana) però ens falta un bon compendi sobre el tema, tinc algun apunt descontextualitzat a l'entrada Els maquis a la vall de Tuixent). La Plana de Lleida també és una altra contrada de la que desconeixem el moviment guerriller. Sembla com si hagués una gran llosa esclafant el record dels més oblidats entre els oblidats. Tristament penso que ja hem fet tard en aquesta recerca.

Bé, contestant a la pregunta que titula aquesta entrada, la Legió estava establerta al cobert del Cerdà que estava situat a la cruïlla de l'actual avinguda del Baró d'Esponellà i del carrer de l'Estació. Es tracta d'una nau de grans proporcions de 75 x 25 metres amb una alçada de 17 metres. Sembla ser que els legionaris no es van fer massa amb la població que miraven com invasors aquestes forces que venien a controlar el territori.

Ells s'organitzaven en aquest edifici. Encara es pot veure en la paret un cartell que indica el racó de la Barberia. Es pot veure també que aquí s'havia establert la 3 companyia. Davant deuria haver escrit una altra identificació de les tropes però està rascat i no ho podem identificar. Podria ser que a l'esquerra poses el núm i Bra (bandera).


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENT. LLISTAT PRESOS CAMP DE CONCENTRACIO DEL SEMINARI VELL

ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA

LA FILLA QUE NO VA CONEIXER AL SEU PARE: PEPITA RADIGALES ORTIZ