ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA
L'any 2020 es posa en contacte amb mi Inga Oleksiuk, neta de Mihail Oleksiuk que cerca informació sobre el seu padrí. M'explica que segons la tradició familiar fou ferit a la batalla de la Cerdera - ja explicaré posteriorment aquest terme que acabo d'inventar per explicar els combats que allí es van produir. Fou traslladat a un hospital (caldria suposar de la ciutat de Lleida). Ella em posa en contacte amb Heronim Galdamez, portantveu de els brigadistes internacionals polacs (Stowarzysenie Ochotnicy Wolnosci).
Amb Oscar Lalana de l'ajuntament d'Almacelles treballem per la dignificació de la fossa polaca. Es posa en contacte amb nosaltres el periodista Emili Bella del diari El punt. Tornem al tossal de la Caperutxa de la Saira. També assisteix a la trobada (Jeronim, Oscar, Emili) Joan Rovira que segurament és que millor coneix els combats de la Cerdera.
2.- ANTECEDENTS DEL COMBATS - APUNTS AUTOBIOGRÀFICS:
El 29 de marzo, nuestra brigada se trasladó de nuevo en vehículos a la zona de Borjas Blancas. Estábamos constantemente en alerta. Al día siguiente estábamos en Mollerusa en reserva para la defensa de Lleida. La situación era crítica. El enemigo atacaba constantemente nuestras primeras líneas. Vimos cómo grandes grupos de soldados españoles se retiraban por la carretera de Lleida. La retirada enemiga pronto se convirtió en pánico. Los soldados republicanos huían no sólo individualmente sino en grupos enteros. El Batallón Dabrowski estableció patrullas a lo largo de las carreteras para detener a los soldados y oficiales atrapados en este gran pánico sin precedentes. Pero nadie fue capaz de detener esta avalancha de soldados, que abandonaron sus trincheras, y algunos también sus fusiles, y huyeron. Al huir, aumentaron aún más el pánico. Mientras tanto, el enemigo, armado hasta los dientes y con una enorme ventaja técnica, avanzaba constantemente, ocupando una y otra vez nuevos asentamientos y ciudades. Las brigadas internacionales y las magníficas y valientes divisiones españolas de Lister, Modesto y Campesino intentaron tapar los huecos creados en el frente, detener a las tropas fascistas, pero fueron incapaces de mantener todo el frente aragonés. El 31 de marzo de 1938 tomamos posiciones defensivas frente a Lérida, en la carretera de Monzon.
Los batallones Mickiewicz y Dabrowski toman posiciones en el flanco izquierdo de la división del Campesino, mientras que los otros batallones Rakosi y Palafox permanecen en reserva. Del 1 al 2 de abril de 1938, los fascistas rompen el frente y amenazan con ocupar Lleida. Incluso los cocineros y los cancilleres de nuestro batallón participaron en la defensa de esta ciudad. Quien podía llevar un fusil iba al frente a defender Lleida. Toda la brigada polaca se dirigía directamente a la línea del frente en coches y salía al contraataque. Mientras conducíamos por Lleida, una ciudad que llegó a tener unos 50.000 habitantes, observamos calles completamente vacías, montones de escombros de casas demolidas. A unos 4 km de Lleida, los batallones de nuestra brigada tomaron nuevas posiciones defensivas. En ese momento, nueve cazas Messerschmitt fascistas salieron de detrás de los árboles y las colinas y empezaron a dispararnos con ametralladoras. Varios soldados que no consiguieron refugiarse en las zanjas resultaron muertos o heridos. Yo también me encontré en un campo llano y abierto donde no había cobertura.
Las balas enemigas me alcanzaron. Recibí tres disparos en las piernas y luego una herida muy grave en la mano. Estuve a merced del enemigo durante unos 20 minutos bajo el fuego de los cazas nazis. Sólo después de que los combatientes se hubieran marchado, sobre una pierna, sangrando, llegué a la carretera. Allí vinieron corriendo hacia mí los soldados de Brigada Dabrowski y me llevaron al coche sanitario que estaba cerca, en la carretera. Aquí, en el coche sanitario, el miedo se apoderó de mí por primera vez, y no era tanto miedo a la muerte como miedo al cautiverio fascista. Las heridas me paralizaban, estaba indefenso, no podía moverme. Quería que el coche sanitario partiera cuanto antes. Sabía que el frente estaba interrumpido y que corríamos el peligro de ser rodeados en cualquier momento. Perder el conocimiento me salvó de estos pensamientos. Cuando me encontré en el hospital, ya no me acordaba. Cuando recobré el conocimiento, ya me habían operado por primera vez. Me la hicieron en un hospital de campaña. Más tarde volví a recobrarla en un hospital de Barcelona.
En Joan Rovira em passa els parts de guerra de les divisions franquistes que ens ajuden a comprendre el que va passar a la Cerdera. Davant tenien la 53 divisió dirigida pel General Jose Moscardó (Veure estada del general a Almacelles).
3.- ANALISI DELS MAPES POLONESOS DELS COMBATS( Què em passa en Joan Rovira):Comento els mapes que va localitzar als arxius soviètics sobre el tema. Els comento a continuació, observant els mapes de l'època i el mapa 1:10000 de l'ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya). La toponimia que faig anar l'he tret principalment d'aquest darrer mapa accedint per la pàgina web http://srv.icgc.cat/vissir3/. Es tracta d'una observació personal i oberta a observacions d'altres companys/es.
Posicions de les posicions de la XIII brigada internacional ocupant el que denominarem genèricament els Plans de la Cerdera: El batalló Mickiewicz ocupa el sector nord, el Dabrowski la zona central mentre que la Rakosi (format principalment per hongaresos) i Palafox ocuparien el sector meridional. Semblaria que estarien situats en el camí que puja d'Alpicat a la Cerdera. (Camí d'Alpicat a Raimat). Aquests darrers van sortir a combatre decididament contra els feixistes sobre la 53 divisió. En el part de guerra de la 53 divisió parlen de tres contraatacs republicans que van causar fins a 600 morts. Sembla ser que pràcticament van desaparèixer aquests batallons en aquests sagnants combats que es produirien en l'altiplà on hi havia hagut els antic polvorins militars de la Cerdera, i s'allarga fins Serra Grossa i el tossal de Vallseca. En el part de guerra citat es diu que la divisió 54 té per objectiu principal ocupar la cota de Serra Grossa. Observeu que en la fondalda de Raimat hi ha dibuicades les unitats de tancs feixites. En la carena de les instal·lacions del Club de golf de Raimat hi ha dibuixa una pesa d'artilleria republicana.
Situació del batalló Dabrowki i Mickiewki a les 11 del matí del dia 2 d'abril de 1938. Observeu que els tancs franquistes (de la 53na Divisió) avancen cap als plans de Malpartit (entre el que seria la vall de les Basses - actual camp de golf - i la vall de Pujol) mentre que en el primer croquis els situa a la carretera d'Osca. Hi ha uns primers enfrontaments en l'anomenat Pla del Baró. Observeu que la Cerdera ha estat ocupada per les unitats dels tancs.A les 12 del migdia els combats al Pla de Malpartit són més intensos. Sembla com si la Dabrowski combat decididament sobre les primeres línies franquistes. En el mapa estarien dibuixades les posicions de la BI ocupant els indrets més alts de la contrada. No sabem si podria tractar-se d'indrets on hi ha combats.A les 18 h els combats franquistes s'intensifiquen sobre tots els sectors però especialment els situats sobre la Cerdera, així com els plans de Malpartit i Almacelletes (Saira). La primera companyia de la Mickiewki està combatint a Almacelletes, la tercera companyia ho està fent sobre els plans de la Rasa mentre que la segona ho fa sobre Malpartit (sector est).
![]() |
webhttp://www.alpicat.org/index.php |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada