PELS ARXIUS MILITARS D'ÀVILA

 



Semblo un elefant en una catxarreria. Vull veure si trobo informació a l'Arxiu Militar del meu padrí - iaio diu mà germana - Marcelino Radigales Marsol. No trobo res d'ell després de buscar i rebuscar per carpetes, caixes i ordinadors. Acabo pensant que als militars els interessa l'armament, fusells, intendència, fortificacions, comandaments però molt poc les persones per això no trobo una miserable relació de noms de soldats.

El tracte molt correcte. Cal fer la reserva amb temps. La sala d'investigadors està plena. Poder érem 6 o 7. Tenim un ordinador i tres taules que ens faran falta quan trastegem amb les carpetes que cal anar a buscar a la taula d'entrada. Pregunto si puc penjar fotos a internet o la responsable em diu que ho preguntarà però no em diu res, així que m'he pres la norma del silenci administratiu. Encara que hi ha molta informació digitalitzada però no es pot accedir des de fora dels ordinadors de fora de la seu de l'arxiu. Això em recorda molt al segle passat. He hagut de fer més de 1000 km per consultar que no tenien llistats amb noms de soldats. Què vas fer doncs en aquelles quatre hores? Aprendre detalls de la vida de la 108 Brigada Mixta, i més concretament, el 430 batalló, que en algun lloc denominen com secció 2, on va estar el meu iaio. Ho sé per una medalla que va dur durant tota la Guerra i ma mare em va passar. Us passo alguna de les informacions que vaig trobar.

En la caixa 1.3.1.6.100.1 hi ha la relació de: Hi ha llistats de diferents mesos i diferents llocs (Navalagamella, Valdemorillo...).

Tropa

Armament

Munició

En la caixa 1652,62 trobo cartografia del febrer de 1939 però no sé situar. No hi ha noms sinó sols números. Segurament per seguretat.


En la caixa 1061,2 i 1061,6 trobo els butlletins de la 108BM que arriben fins al 23 de març de 1939. és el núm. 441. Explica que el 430 batalló ocupa les posicions 40, 41, 42 i 43. Es comunica que no hi ha moviment excepcional de tropes. Recordeu que 1 d'abril de 1939, el dictador dona la guerra per acabada???
En la caixa 1061,7 trobo les actes del comissionat. Eren reunions que feien periòdicament els comissaris polítics (no apareix la denominació polítics). Hi ha coses ben curioses.
full 1: s'informa del canvi de divisió passen de la 69 divisió a la 47 encara que no canvia de ubicació en el front.
full 2: El comissari del 430 b és Júlia (encara que en alguna acta escriuen Chulià i podem entendre que era català).S'explica alguns problemes entre batallons i comandaments. Hi ha acusacions d'oficials molt agressius que insulten a la tropa i han tret la pistola amenaçant-los.
full 19: Es comenta l'atac de principis de novembre d'una vintena de feixistes sobre les posicions de la 430 b i que no es va comunicar degudament. En ser descoberts els franquistes retornen a les posicions inicials. Va haver alguns morts. Guardo fotografies dels documents però es de difícil lectura.
full 34: (18 de febrer de 1939)Amb la caiguda de Barcelona hi ha una crisis moral. S'aconsella parlar menys de política.
full 37: (23 de febrer de 1939) Batalló 430 informa de continues evasions.
full 43: (9-3-1939) Desercions. Darrera reunió.

En la capsa 1062.10 Hi ha el diari de l'hospital sanitari de la 108 BM(llibre) des de 10 d'octubre de 1937 fins al final amb anotacions a mà molt clares. Diu que està ubicat prop de la casa Velayos i no gaire lluny d'on es troba l'Estat major. Està sota el comandament del comandant mèdic Raimundo Gallego Cortijo.
Al juliol de 1938 hi ha casos de paludisme (es treballen en fortificacions amb tolls a Peralejo i Fuentelampara. 
Hi ha força militars amb malalties venèries que són traslladats a la Clinica Militar Antivenerea de Madrid.
Els casos greus són traslladats a l'hospital situat a l'Escorial. També es parla d'una casa de repos a Galapagar.
El 16 de març de 1939 hi ha la darrera anotació.

En la capsa 1062.11 hi ha la memòria de la 108 BM amb informació de tot tipus. Formació de la unitat, composició, per on s'han mogut (Osca, València,...) per acabar a les rodalies de Brunete d'on no es mourà fins a final de la guerra.
En la carpeta 1062.12 parla del pla de fortificació. - cop de mà del 3 de novembre de 1938 - ofensiva fatxa del 17 de setembre de 1938.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENT. LLISTAT PRESOS CAMP DE CONCENTRACIO DEL SEMINARI VELL

ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA

LA FILLA QUE NO VA CONEIXER AL SEU PARE: PEPITA RADIGALES ORTIZ