LA FILLA QUE NO VA CONEIXER AL SEU PARE: PEPITA RADIGALES ORTIZ

Fotografia suposada de la Pepita Radigales que fou enviada al seu pare al front. A la part del darrera hi  ha escrit el seu nom Marcelino. Arxiu familiar.

En totes les famílies hi ha espais de memòria familiar no massa evidents que romanen emboirats en el calaix infantil. M'ho van explicar quan era un marrec però amb els anys el disc dur ha anat colmatant la informació i ara resta entre la llegenda i l'oblit.  Aquest és el cas de la meva tieta Pepita Radigales Ortiz. Va morir de petita. Va morir amb només 9 mesos. Buscant informació del meu padrí i la Guerra Incivil hi ha un moment que m'he d'enfrontar amb la recerca de la tieta que no vaig tenir mai.


El seu pare Marcelino Radigales Marsol (el meu padrí matern) no l'arriba a conèixer ja que estava militaritzat en el front de Madrid defensant la II Republica. El matrimoni Marcelino Radigales Marsol i Anita Ortiz Raluy han anat a viure a Almacelles. Apareixen en el cens de 1935 que viuen en el carrer Campolons núm 3 (actual Prat de la Riba, núm 3, durant el franquisme carrer General Moscardó). Segons m'expliquen Oscar Lalana era un edifici de grans dimensions amb petits pisos. De fet, en l'esmentat cens trobem molts veïns que hi viuen en aquell edifici. Quan l'Anita ha de parir a ma mare l'any 1935 es trasllada a Binéfar - on viuen els seus pares - al carrer Arraval, núm 69 (segons he pogut consultar en el mateix cens de 1935). Allí naix Joaquina Radigales Ortiz,  el 19 de febrer de 1935. Després de la quarantena del part, el matrimoni es trasllada de nou a Almacelles. Allí conceben una nova filla, Pepita Radigales Ortiz que és la protagonista d'aquesta trista història. Quan naix el 20 de març de 1938 el meu padrí està en el front de Madrid defensant la República. Entenc que al voltant del juny de 1937 el yayo està per Almacelles. Pot ser que estigui de permís després dels durs combats de la batalla de Brunete (Madrid) o encara no ha estat cridat a files. Un dels dubtes més importants que tinc actualment en la seva biografia. 

Partida de naixement de Pepita Radigales Ortiz

La padrina Anita sembla que s'ha tornat a traslladar a Binèfar a casa dels seus pares ja que la Pepita naix a Binèfar. La data del 20 de març de 1938 és especialment significativa ja que el 27 de març - sols una setmana després - la vila es ocupada per les tropes franquistes després de la caiguda del front d'Aragó el 7 de març. Els militars estan 4 dies per arribar a Almacelles que cau l'1 d'abril. Per recórrer 20 km, el Cuerpo de Ejército de Aragón que dirigeix el general Moscardó  està quatre dies. No sabem de confrontacions fortes però l'avançament lent ens denotaria que podria haver-hi hagut combats que retinguessin la progressió militar (hipòtesi). Sabem que a la Saira hi ha enfrontaments amb la XIII Divisió republicana on hi ha brigadistes internacionals que moren defensant la ciutat de Lleida en l'inici de la batalla de Lleida en un dels capítols més oblidats. Veure fosa de dos brigadistes internacionals polacs (aquí).

La yaya Anita amb la seva filla Pepita a la casa del carrer Arraval. Arxiu familiar.

La nostra protagonista mort el 22 de desembre de 1938, amb només 9 mesos i sense poder haver vist mai al seu pare. A l'acta de defunció afirma que mort per septicemia (infecció generalitzada). Ma germana Teresa em comenta que havia sentit a la nostra mare que recordava a la seva germana Pepita i que de petita l'havia cuidat. Sembla bastant improbable ja que quan va morir ella tenia 3 anys i 10 mesos. 

Solar de la casa del carrer Arraval núm 69 on va viure

   

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENT. LLISTAT PRESOS CAMP DE CONCENTRACIO DEL SEMINARI VELL

ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA

LLISTAT DE PRESOS AL BATALLO DE TREBALLADORS DE GARDENY