SOBRE L'EDIFICI DEL SEMINARI VELL

Gràcies al llibre Lleida secreta de Josep Tort i Bardonet descobreixo l'origen del nom del carrer Companyia. En l'extrem del carrer havia hagut el convent de l'ordre la Companyia de Jesús (coneguts com jesuïtes) que va acabar donant nom al carrer. S'estableixen a Lleida l'any 1606 i tenen ja la casa bastida l'any 1614. L'any 1767 el rei Carles III expulsa els jesuïtes i expropia les seves propietats. El casal de la Companyia es lliurada a la Paeria. A petició del bisbe l'any 1773 es habilitat com a Seminari. L'any 1893 el bisbe Josep Messeguer trasllada el seminari a la rambla d'Aragó. L'estat de la construcció ja era penosa. A partir de llavors l'edifici serà conegut com Seminari Vell, en contraposició de l'edifici neogòtic de la rambla de Boters (nom popular amb que es coneguda durant molts anys la rambla d'Aragó).

El blog d'edificis del Seminari Vell ressenyat en una fotografia aèria de l'any 1945

L'any 1939 és aprofitat per establir una ampliació de la presó Provincial que havia esdevingut una autèntica llauna de sardines. Els presos que entraven al Seminari Vell no havien estat jutjats (el poder feixista no donava a l'abast els primers anys de dictadura). Primer els tancava al camp de concentració del Seminari - que en la practica no funcionava com a presó - i es classificaven els empresonats que un cop vista la seva causa anaven a la presó Provincial, alliberats o traslladats a altres centres.

L'antic solar del Seminari Vell segons una fotografia aèria de 2023

L'any 1949 s'enderroca el vell Seminari i es construeix un blog de 61 pisos amb una plaça central on s'instal·la un mapa d'Espanya en relleu. L'any 2009 s'enderroca els pisos i s'habilita un aparcament oblidant el tràgic passat com a camp de concentració/anexe de la presó provincial.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENT. LLISTAT PRESOS CAMP DE CONCENTRACIO DEL SEMINARI VELL

ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA

LLISTAT DE PRESOS AL BATALLO DE TREBALLADORS DE GARDENY