AERODROMS DURANT LA GUERRA CIVIL DE LES TERRES DE LLEIDA

Cada dia em porto sorpreses descobrint ubicacions de més camps d'aviació per les Terres de Lleida. Finalment he decidit fer un llistat dels camps d'aviació i poder recollir informació al voltant del tema (text obert):

Almenar (per saber més informació, clica aquí)

Agramunt, Plana de Salat (per saber més informació, clica aquí) Informació molt complerta a Memòria Històrica. Espais bèl.lics oblidats: Aeròdroms de la Republica a l'Urgell - Segarra de Lluís Orozco Delclós i Miquel Torres Benet. (en format .pdf).

Albi (no tinc cap informació)


Alfés, també conegut com Aeròdrom d'Albatàrrec (per saber més informació, clica aquí) (Sobre els refugis desconeguts aquí) (Vestigis aquí)

Almacelles, aeròdrom del Mas de Meló  A la Revista local Lo Vilot  núm. 53 de març de 2013 trobo aquesta informació (gràcies a l'aportació de la historiadora Pilar Pelegrí). És un monogràfic dedicat a l'aviació (més informació aquí)

D una banda, el primer període que aniria des de 1927 fins l any 1936, quan esclata la Guerra Civil; període en el qual solament s emprava com a camp de vol privat per al lleure del Sr. Albert Lleó i dels associats a l Aeroclub de Catalunya, del què ell en formava part. Després, vingué una segona etapa en la què, amb l arribada de les tropes franquistes a Almacelles, aquest aeròdrom és incautat pels militars i s emprarà per a missions militars en l ofensiva final de la Guerra Civil. Així, tenim constància que en el mes de desembre de 1938, els enginyers aeronàutics militars Isidro Rubio i Joaquín Revuelto estan en aquest aeròdrom, a fi de procedir a la seva militarització i condicionar-lo com a camp de vol per a les forces aèries nacionals. Signa el document l alferes Buenvanetura Otiño, de la Secció Legionària Independent de la Jefatura de l Aire i Comunicacions. L any 1939 i 1940 l aeròdrom del Mas Lleó és un camp de vol militar, depenent de la 4ª. Regió Aèria (Pirineus), amb seu a Saragossa. Es contracta, fins i tot, a un encarregat per al seu manteniment i perfecte estat, el Sr. Antoni Justribó Farreny, que feia al mateix temps d encarregat de la finca del Mas Lleó. L aeròdrom va estar operatiu des del mes de juliol de 1927 fins a l estiu de 1940, quan es va clausurar i es va tornar a destinar aquest espai al conreu. Almacelles i l aviació més de cenyir-nos al fet d haver hostatjat un A dels primers aeròdrom de les Terres de Lleida, segons les dades i la documentació que ens ha fet arribar la família Lleó, Almacelles també ha estat protagonista d episodis relacionats amb el món de l aviació en èpoques més properes, algunes d elles ben recents. Un cas ben curiós va ser el de l aeròdrom de Suquets. La història d aquest aeròdrom ve de la mà d en Josep Irigoyen Rahola, antic requetè i ex-oficial de l exèrcit de Franco. Adquireix una gran finca de 723 Detall d'una factura de pagament de vigilància a l'aeròdrom del Mas Lleó (1939) hectàrees al costat mateix de Sucs i en fa un poble de colonització a l estil dels què projectava l IRYDA. Fa cases per als treballadors, indústries agroalimentàries de gran renom, una església, una escola i un aeròdrom de dimensions més que considerables per a l època. De fet, fou el primer gran aeròdrom privat de Catalunya i dels primers d Espanya després de la Guerra Civil. Tenia una pista de 800 metres de llargada, torre de control, hangars, dos carrils de servei, aparcaments i tallers ben provistos. El Sr. Irigoyen era un gran apassionat dels avions.

Fotografia aèria sobre el Mas de Lleó (any 1945) on es pot veure l'aeròdrom

Aranyó (també denominat de Cervera)(per saber més informació, clica aquí). Informació molt complerta a Memòria Històrica. Espais bèl.lics oblidats: Aeròdroms de la Republica a l'Urgell - Segarra de Lluís Orozco Delclós i Miquel Torres Benet. (en format .pdf).

Balaguer: Plana del Corb (per saber més informació, clica aquí) Hi ha un monument que recorda aquestes instal·lacions. Sobre el terreny no en resta cap vestigi de l'època.


Bellmunt (¿?) No tinc informació. Podria no ser Bellmunt d'Urgell sinó Bellmunt del Priorat

Bellpuig Informació molt complerta a Memòria Històrica. Espais bèl.lics oblidats: Aeròdroms de la Republica a l'Urgell - Segarra de Lluís Orozco Delclós i Miquel Torres Benet. (en format .pdf).

Aeròdrom de Bellpuig indicat 

Aeròdrom de Bellpuis en una fotografia aèria de l'any 1945
Bellver de Cerdanya No tinc informació

Borges Blanques  No tinc informació. He consultat bons amics i em diuen que no tenen cap constància.

Lleida (Magraners), no conec us militar d'aquest aeròdrom. Sembla ser que era de petites dimensions i les pistes no podien acollir avions com el Potez 54 i els Policarpov RZ (segons Xavier Renyé).

Hangar projecte de l'arquitecto: Mariano Gomà Pujades (Magraners-Lleida-1937). Per saber-ne més aquí o aquí

Olius No tinc informació

La Seu d'Urgell, no sé on estaria instal·lat, però hi ha una esplanada anomenada Pla de les Forques sembla un lloc ideal. De fet descobreixo que en la actualitat recull les instal·lacions del Club Sedis Aeromodelisme. L'any 1931 va haver una línia regular entre Barcelona - Andorra que només va funcionar un any però demostraria que aquest aeròdrom ja estaria operatiu durant la Guerra Civil.

Les Pallargues: Esmentat per Joan Salat a la revista Sió del gener de 2008. (http://www.revistasio.cat/sio527/reportatge.pdf). No tinc cap referència més.

Sant Llorenç de Morunys: Durant els anys 30 va haver un petit camp d'aterratge per aterrar avions que cobrien la línea Barcelona - Andorra. No tinc més informació i menys si fos emprat durant la Guerra Civil.

Solsona No tinc informació

Arxiu del Servicio de formación del Nordeste de España (SIFNE)

Tàrregal'Aeròdrom de Tàrrega, un camp d'aviació poc operatiu, destinat a socors i emergències, situat a prop del Mas de Colom, al terme municipal d'Altet.

També sabem que  havia una torre de control a l'ermita deSant Eloi per avisar el moviment de les avions enemigues als aeròdroms propers. En l'hotel Espanya s'havien allotjat els pilots de l'aeròdrom d'Anglesola i segurament del Mas de Colom.



Informació bàsica: http://www.errepublika.org/REPUBLICA_AERODROMOS_GCE.htm

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENT. LLISTAT PRESOS CAMP DE CONCENTRACIO DEL SEMINARI VELL

ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA

LLISTAT DE PRESOS AL BATALLO DE TREBALLADORS DE GARDENY