CAMP D'AVIACIÓ D'ALMENAR

El llibre ¡Muera la Muerte! España 1936-1939 de Juan Ramoneda Vilardaba de l'Ediciones Lectio es d'obligada lectura per tenir una visió enlairada de la Guerra Civil des de l'aire. Me'l va regalar la meva tieta Maria Mercè que va conèixer personalment a l'autor a l'antiga URSS.



Aquí he descobert que a la Guerra Civil havia hagut un camp d'aviació a la localitat d'Almenar. No el tenim encara localitzat però es fàcil d'imaginar que estaria al secà que hi ha a ponent (Pla del Fenollet, Pla d'Aubarrells, Pla del Sas,...).

En Josep Forns ens fa aquesta aportació: El Camp d'aviació d'Almenar estava situat a la partida del Sessalt, en el pla més elevat i segurament que, estratègicament en el lloc més idoni del terme. Estava envoltat pel camí de la Unilla i el pendent que dóna a la Plana. Relativament a prop de la població. Tenia forma quadrada, amb dues pistes que es creuaven per la part central, cada una de 1.400 metres de llargada. A l'entorn de l'aeròdrom hi havia refugis antiaeris. Segons el plànol que tinc, ja es devia construir l'any 1937.

Plànol decit per Josep Forns




Trobareu més informació al llibre de Josep Forns i Bardají (2011), Almenar, Cossetània edicions, pàg. 53



Comentaris

  1. El Camp d'aviació d'Almenar estava situat a la partida del Sessalt, en el pla més elevat i segurament que, estratègicament en el lloc més idoni del terme. Estava envoltat pel camí de la Unilla i el pendent que dóna a la Plana. Relativament a prop de la població.Tenia forma quadrada, amb dues pistes que es creuaven per la part central, cada una de 1.400 metres de llargada. A l'entorn de l'aeròdrom hi havia refugis antiaeris. Segons el plànol que tinc, ja es devia construir l'any 1937. Vaig publicar el plànol al meu llibre Josep Forns i Bardají (2011), Almenar, Cossetània edicions, pàg. 53. Si hi hagués possibilitats podria adjuntar el plànol del Camp d'aviació d'Almenar en aquest enllaç.

    ResponElimina
    Respostes
    1. 1r perdona que no t'hagi contestat abans. Si vols passa'm la foto a carreteret@yahoo.es, o si em permets aconsegueixo el llibre i faig jo mateix la fotografia.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENT. LLISTAT PRESOS CAMP DE CONCENTRACIO DEL SEMINARI VELL

ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA

LLISTAT DE PRESOS AL BATALLO DE TREBALLADORS DE GARDENY