2.- PRESOS DE LLEIDA DELS FETS D'OCTUBRE DE 1934 RELACIONATS AMB ELS AJUNTAMENTS

 

Aquesta fotografia és un clàssic dels Fets d'octubre de 1934 però no sols van detenir al govern de la Generalitat sinó a molts altres polítics catalans. En el llistat de presos de Lleida on hem pogut comptabilitzar 358 empresonats (els especialistes parlen de 800) 42  tenien relació directa amb algun ajuntament. Aquesta munió de representants municipals cal entendre-la perquè la primera acció que es feia en la revolta de l'octubre de 1934 era ocupar els ajuntaments. En els ajuntaments on governava l'esquerra - especialment ERC - no havia massa conflictivitat ja que els responsables municipals s'incorporaven a la lluita i foren els primers en donar la cara .... i conseqüentment de ser detinguts en començar la repressió.

Alcaldes de: Alcarràs, Algerri, Alguaire, Almacelles, Balaguer, Bellpuig, Espluga Calba, Lleida, Torrefarrera. (9) + 1 alcalde anterior de Balaguer que en aquell moment era Diputat al parlament de Catalunya.

Consellers Municipals (que vendrien a ser els actuals regidors municipals): Alguaire, Alpicat, (2), Balaguer (2), Castelldans, Cervera, (2), Espluga Calva (2), Mollerusa, Poal, Ponts, Tàrrega (5), Tornabous, Verdú. (20)

Secretaris Municipals de: Alguaire, Fondarella, Fuliola, Mollerussa, Ponts. Vilanova de Segrià. (6)

Jutge Municipal de: Alcarràs, Cubells, Poal, Pobla de Cérvoles. (4)

Alcaldes 10 + Consellers Municipals 20 + Secretaris 6 + Jutges municipals 4= TOTAL 40 Representa un 11,2 % dels detinguts que coneixem.

Per conèixer el llistat de presos de Lleida relacionats amb els ajuntaments clica damunt de la fotografia
 

Altres aportacions als Fets d'octubre de 1934:

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

DOCUMENT. LLISTAT PRESOS CAMP DE CONCENTRACIO DEL SEMINARI VELL

ELS BRIGADISTES INTERNACIONALS POLACS DEFENSANT LA CIUTAT DE LLEIDA

LA FILLA QUE NO VA CONEIXER AL SEU PARE: PEPITA RADIGALES ORTIZ