PELS HOSPITALS DE LA PLANA DE LLEIDA EN LA GUERRA CIVIL (i 2a PART)
![]() |
Bellvís: Cal Borràs |
L'altre dia vaig acompanyar a en Lluís Colomés per la Plana de Lleida cercant indrets on van haver espais hospitalaris durant la Guerra civil. Alguns d'aquests espais només eren indrets de classificació dels ferits per redireccionar-los a centres més importants per fer intervencions més complexes o sols cures puntuals. (Per veure la 1a part)
A mesura que hem anat preguntant i aprofundint m'he adonat que hi ha molta informació oral que poder no es totalment certa i que el temps ja ha començat a deformar. Personalment crec que cal recollir-la posant l'informant i el temps ja ajudarà a discernir la veritat. Val a dir que m'ho he passat molt bé en aquesta recerca que m'ha ajudat a comprendre la complexa xarxa d'espais sanitaris durant la Guerra Civil.
BELLVÍS:
Tinc la sort de retrobar-me amb en Jaume Suau. Estic davant d'un bon company erudit, amb un nivell intel·lectual per damunt de la mitja. Però el seu principal encant són les seves explicacions al voltant del poble de Bellvís. Ho viu amb passió i va saber-ho encomanar-m'ho. Estic esperant una propera trobada i completar la visita local.
![]() |
Bellvís: Cal Calvet |
A Cal Borràs (Plaça de la Verge de les Sogues, núm. 12) es tracta també d'una casa noble que fou ocupada durant la Guerra Civil pel POUM. Encara es pot veure una pintada de l'època a la façana de l'edifici.
A l'església de la Mare de Deu de l'Assumpció es pot localitzar alguns impactes de bala de difícil concretar quan foren realitzats. A sota del campanar hi ha una entrada (vessant est) es pot veure un grafitti amb les sigles de la CNT. En l'edifici de l'església havia hagut un taller de reparació d'avions. En el vessant esquerra (oest) hi ha una porta tapiada per on van entrar els camions carregats amb material per fer la reparació. En Jaume m'explica que pel carrer Cambril/Avinguda de Balaguer (nord) van arribar el 7 de gener de 1939 l'exèrcit franquista ocupant la vila. Procedien del trencament del Cap de Pont de Balaguer el 23 de desembre de 1938. Dues setmanes de durs combats on la Republica va defensar-se heroicament - encara que sembla que hem oblidat la tragèdia viscuda a les terres de Lleida.
![]() |
Grafiti de la CNT - impactes de bala |
El bar Delícies ( Plaça Catalunya, num 3) fou el local que van emprar les forces d'esquerres locals (principalment ERC) que ocupaven per fer mítings i d'altres actes progressistes.
A Cal Calvet (Plaça Catalunya, núm. 1) en aquest indret segons Jaume Suau havia hagut l'hospital de classificació de ferits durant la Guerra Civll. Tenim apunta que hi va haver un punt sanitari de brigada.
LINYOLA:
A en Jaume Suau li sona haver sentit que en un carrero del Carrer Llibertat de Linyola havia hagut un hospital de classirficació. Estaria entre els num. 1b i el num 3. Li comento a en Pol Galitó i em comenta que no en sap res per la qual cal posar-ho entre interrogants.
![]() |
Carrero del carrer de la Llibertat |
MOLLERUSSA:
Igualment en Jaume Suau ens informa que en l'edifici que actualment ocupa la Biblioteca Comarcal Jaume Vila (Carrer Ferran Puig, núm. 15) havia hagut un altre espai hospitalari de classificació.
CUBELLS:
Hi va haver un punt sanitari de brigada.
![]() |
Castell de Montclar |
MONCLAR D'URGELL;
L'hospital estava situat en el castell de Monclar, enla part alta del poble, on hi va haver dos equips quirúrgics amb 60 llits
![]() |
Mafet: Cal Benet del Segarrenc |
MAFET:
El centre de classificació estava situat a cal Benet del Segarrenc (o també casa Reinald), concretament a l'entrada de la casa. Aquí trobem a en Reinald Benet de Caparà i Seguette fill del militar Josep Maria Benet i de Caparà, propietari actual de la casa. En Josep Maria Benet fou creador del Regiment Pirinenc num. 1. No ens podem estar de tenir una agradable conversa amb en Reinald. Conversa que he gravat.
A Mafet va haver el Punt sanitari de la 72 Divisió.
![]() |
Interior de cal Benet del Segarrenc |
MONTFALCÓ D'OSSÓ (O DE SIÓ):
En la seva església, sota l'advocació de Sant Martí, en els darrers dies del front del Segre fou utilitzat com hospital de sang el gener de 1939.
![]() |
Montfalcó d'Osso: Església i castell |
OSSÓ DE SIÓ:
On estava situada la Direcció Sanitària del XVIIIè Cos de l'Exèrcit i del Servei d'Higiene. Segurament estava emplaçat en l'edifici de cal Torres (Plaça Major, núm. 4). Resulta interessant anar per darrera i observar el pati de la casa. Segons els nostres informants la casa era d'una familia de dretes, textualment ens diuen falangistes, i fou ocupada pels militars.
![]() |
Osso de Sió: Cal Torres |
SANTA MARIA DE MONTMAGASTRELL:
En aquest poble havia la Comandància Principal del XVIIIè Cos de l'Exèrcit. Vam estar preguntant pel poble per saber on havia estat allotjada la Comandància però no vam tenir sort.
![]() |
Santa Maria de Montmagastrell |
ALTRES INDRETS QUE NO HEM POGUT VISITAR:
PALLARGUES:
En el castell de Pallargues es va instal·lar el centre per tractar el paludisme amb 200 llits.
BALNEARI DE VALLFOGONA DE RIUCORB:
On s'instal·la un hospital de convalescència.
![]() |
Tàrrega: Mas de Colom |
TÀRREGA:
Es va instal·lar un hospital a Mas de Colom amb 2 equips quirúrgics i 200 llits. Mas de Colom es troba situat a l'entrada de Tàrrega per la carretera C-14 procedent d'Agramunt. Actualment funciona com un centre d'activitats de l'empresa Borges.
CERVERA:
En l'escola Jaume Balmes, situada a la Plaça Pius XII, al num 1, havia hagut 6 equips quirúrgics.
En l'edifici de la Universitat, situada a la plaça de la Universitat, havia hagut 900 llits. Per consultar el meu mapa de vestigis de la Guerra Civil amb més de 1000 emplaçaments:
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada